Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis plemene Indický běžec

20. 5. 2010

Jiné názvy: Kačice indické bežkyně

Původem z Indie. Chovným cílem je lehčí čilá kachna štíhlých tvarů s typicky vzpřímeným postojem, snáška 100 a více vajec; nejmenší hmotnost násadových vajec 65 g. Štíhlá dlouhá kachna velmi vzpřímeného postoje, s dlouhým štíhlým zobákem, živého temperamentu. Hmotnost kačera 1,6 - 2,0 kg, kachny 1,4 -1,8 kg.

Velikost kroužku: 16, 16

Hlava: dlouhá, suchá, úzká, bez vyvinutých lící, s delším plochým čelem, horní linie hlavy a na ni plynule navazující horní linie zobáku dotvářejí výrazný klín.

Oči: velmi vysoko k temeni posazené, u bílých tmavě šedomodré, u ostatních rázů hnědé.

Zobák: štíhlý, úzký, s rovnou horní linií přímo navazující na linii čela, jeho délka nepřesahuje příliš délku hlavy; barva různá podle zbarvení peří.

Krk: dlouhý, štíhlý až jemný, rovný, nesený téměř v prodloužení osy trupu plynule přechází v trup.

Postava (trup): Trup válcovitého tvaru, dlouhý, štíhlý, ale plně osvalený, velmi vysoko nesený, osa trupu svírá s vodorovnou rovinou úhel asi 75°. Záda dlouhá, úzká, téměř rovná, jen málo klenutá, jejich linie je prakticky rovnoběžná s osou trupu. Prsa dlouhá, vysoko nesená, nepříliš široká, zaoblená, vyčnívající dopředu. Břicho méně znatelné, plné, hladké.

Křídla: středně dlouhá, vysoko nasazená, těsně přilehlá, ramena nesmějí vyčnívat z linie zad.

Ocas: krátký, úzký, uzavřený, nesený v prodloužení osy trupu.

Nohy: Holeně delší, výrazné, zřetelně vystupující z peří trupu, daleko dozadu posunuté, u stojící kachny téměř rovnoběžné s osou trupu. Běháky dlouhé, štíhlé, jemných kostí, barvy různé podle zbarvení peří, postoj dosti široký.

Opeření: tvrdé, hladké, velmi těsně přilehlé, s malým podílem prachového peří.

Barva: Bílá: čistě bílé peří po celém těle, zobák citrónově žlutý se zelenými tečkami, běháky oranžově žluté.

Černá: černé zbarvení s výrazným zeleným leskem po celém těle, zrcadla v křídlech mají lesk modrofialový, zobák zelenočerný až černý, běháky tmavé až černé.

Modré: intenzívní modré zbarvení vyrovnaného odstínu stejnoměrně po celém těle, zrcadla v křídlech jsou nežádoucí; zobák břidlicově šedý, tónovaný do zelena, běháky břidlicově šedé, tónované do červena.

Hnědé: sytě červenavě hnědé zbarvení vyrovnaného odstínu stejnoměrně po celém těle, zobák zelenavý, běháky červené, tmavě tónované.

Srnčí: základní barva bílá, pravidelná kresba je tvořena souvislými, přesně ohraničenými plochami barvy srnčí hnědi; kačer má kresbu tmavší až černohnědou, zejména na hlavě, zádech a ocase; barevná je horní část hlavy, líce, spodní třetina krku, prsa, ramena, kryt křídel, záda a ocas, dále úzký pásek mezi holeněmi a menší skvrny na vnější straně holení; bílý je proužek okolo zobáku, okolí očí, spodní část hlavy, horní dvě třetiny krku, letky, břicho a celá partie pod ocasem; zobák citrónově žlutý se zelenými tečkami, běháky oranžově žluté.

Divoké: kačer - hlava a horní část krku smaragdově zelené, ohraničené úzkým, na zadní straně krku neuzavřeným bílým proužkem, spodní část krku a prsa červenohnědé, pravidelný zákres prsou musí dosahovat alespoň ke hřebeni prsní kosti; břicho, boky, holeně a partie pod ocasem jsou jemně šedě perlené, křídla šedohnědá s tmavě hnědými štíty, v křídlech ocelově modré zrcadlo, ohraničené z obou stran úzkým černým a bílým proužkem, ruční letky tmavě šedohnědé, záda černá, zeleně lesklá, ocas téměř černý, jen lehce světle lemovaný, kačírek černý s kovovým leskem, zobák zelenavý, běháky oranžové.

Kachna - základní barva sytě hnědá s jasnou, ostrou, podkovovitou černou kresbou, hrdlo zlatohnědé, od zobáku se táhnou po obou stranách hlavy dva poněkud světlejší zlatohnědé proužky až k šíji, letky sytě hnědé, v křídlech ocelově modré zrcadlo, ohraničené z obou stran úzkým černým a bílým proužkem, zobák hnědožlutý, tmavší na slemeni, běháky oranžově žluté, většinou tmavě tónované.

Pstruhové:
kačer - hlava a horní část krku zelené, ohraničené úzkým, na zadní straně krku neuzavřeným bílým proužkem, prsa vínově červená, lehce bíle ojíněná, břicho, boky a holeně světle stříbřitě šedé s jemným perlením, křídla stříbřitě šedá, rovněž s jemným perlením na krytech, v křídlech zelené lesklé zrcadlo, z obou stran ohraničené úzkým černým a bílým proužkem, ruční letky šedohnědé, záda černá, od zadní partie lehce světle oddělená, ocas šedý s širšími světlými lemy a tmavým kačírkem, zadní partie pod ocasem bílá, zobák zelenavý, tónovaný do oranžova, běháky zelenavé, rovněž oranžově tónované.
Kachna - základní barva velmi světle krémová, blížící se až barvě slonoviny, hrdlo, prsa, záda a zadní partie ještě o něco světlejší, pera na křídlech, ramenou a horní části zad hnědě lemovaná; na ostatních částech těla, především na dolní části zad, kostrči, břiše a v okolí kloaky je kresba tvořena ostrým hnědým podélným až zaokrouhleným stříkáním, v křídlech zelené lesklé zrcadlo, z obou stran ohraničené úzkým černým a bílým proužkem, zobák oranžově žlutý s tmavými tečkami, běháky oranžově žluté.

Hrachově žluté:
kačer - hlava a krk až k bílému uzavřenému krčnímu proužku jsou v holubí modři, spodní část krku, prsa, ohbí křídel s rameny a šíje hnědočervené, peří na prsou s lehkým stříbřitým lemováním, břicho, letky, záda, boky a ocas v barvě žitné mouky, dolní část zad s kostrčí, kačírek a partie pod ocasem až ke kloace v holubí modři, křídla světle modrošedá se zrcátky barvy holubí modři, zobák oranžově žlutý, běháky tmavě žluté.
Kachna: základní barva sytě hrachově žlutá, hlava, krk, prsa a břicho v této barvě, hrdlo o něco světlejší až krémové barvy, kostrč a ocas hrachově žluté, lehce namodralé, kryt křídel hrachově žlutý, zbarvený až do krémova s modrým tónováním, zrcadla ve velmi jemné holubí modři bez bílého lemování; po stranách hlavy dva souběžné bílé proužky, jeden delší nad okem, druhý kratší pod okem, na krku lehce výrazný, na zadní straně otevřený světlejší krční proužek, zobák oranžově žlutý, běháky tmavě žluté.

Výlukové vady: krátká zakulacená hlava, kratší, široký nebo proláklý zobák, krátký, silný nebo prohnutý krk, krátký nebo nízko nesený trup, výrazně vyčnívající ramena, výrazně spuštěné břicho, krátké holeně a běháky, vysoko zdvižený ocas. U bílých silně žluté peří, peří jiné barvy, olověně zbarvený zobák.
U černých peří zcela bez lesku, bílé letky nebo ocasní pera, velký počet bílých per v krycím opeření, žlutý zobák.
U modrých větší počet černých per, souvislé černé plochy, větší počet bílých per, výrazná rez opeření, žlutý zobák.

U hnědých velmi nevyrovnaná silně strakatá barva, příměs peří jiné barvy.

U srnčích výrazné odchylky v pravidelnosti a ohraničení kresby, chybějící části kresby, olověně zbarvený zobák, každé oko jiné barvy.

U divoké barvy: u kačerů chybějící krční proužek, velmi světlá ocasní pera, mnoho bílé barvy v opeření pod ocasem. U kachen velmi světlá základní barva, zcela nejasná kresba nebo kresba jiného charakteru, bílé proužky po stranách hlavy, u obou pohlaví olověně zbarvený zobák.

U pstruhové barvy: kačer - chybějící krční proužek, chybějící ojínění v barvě prsou, tmavá ocasní pera, u kachen tmavá základní barva, zcela nejasná kresba nebo kresba jiného charakteru, u obou pohlaví olověně zbarvený zobák.

U hrachově žlutých:
kačer - chybějící krční proužek, zelený zobák. Kachna - chybějící kresba proužků, zcela bílé břicho. U obou pohlaví ¨výrazná bílá "náprsenka".

Malé vady: poněkud méně vzpřímený postoj, kratší krk, kratší holeně a běháky, poněkud zvednutý ocas, výraznější břicho.

U bílé barvy: mírně nažloutlé peří, chybějící tečkování zobáku.

U černé barvy: méně lesku v peří, ojedinělá bílá pera v krycím peří, zejména u starších kachen.
U modré barvy: menší počet černých per, ojedinělá bílá pera v krycím peří, zejména u starších kachen.
U hnědé barvy: méně vyrovnaná barva, rez v opeření.
U srnčí barvy: menší odchylky v pravidelnosti a ohraničení kresby, šedomodré oči.
U divoké barvy: u kačerů naoranžovělý zobák, trochu bílé barvy v peří pod ocasem, u kachen mírně světlejší základní barva, méně ostrá kresba, tmavší zobák.

U pstruhové barvy: u kačerů skvrny na zobáku, u kachen poněkud tmavší základní barva, tmavší zobák.

U hrachově žlutých: u kačerů nazelenalý zobák, neucelený krční proužek, u kachny bělejší hrdlo, chybějící krční proužek a porušený dolní oční proužek.

 

Náhledy fotografií ze složky Běžci